10 tips voor het kopen en leggen van een nieuwe vloer

10 tips voor het kopen en leggen van een nieuwe vloer

14 april 2021
Je bent van plan om een nieuwe vloer uit te zoeken, te kopen en deze vervolgens te leggen in je nieuwe huis. Wat komt daar allemaal bij kijken? En waar moet je op letten? We delen onze tips en aandachtspunten, zodat jij een goede keuze kunt maken.
 
Lees ook: Welke soorten vloeren zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?

1. Juiste vloer voor de ruimte

Niet elke vloer is voor elke ruimte geschikt. Het is daarom eerst van belang om te kijken naar de ruimte waarvoor de nieuwe vloer bedoeld is. 
 
 • Slaapkamer - De beste vloer voor de slaapkamer is makkelijk te onderhouden, geluiddempend en warm onder de voeten. PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes.
 • Badkamer - Omdat dit een vochtige ruimte is, wordt hout en parket afgeraden. Veel mensen kiezen voor een stenen vloer, al is een PVC-vloer ook een goede optie.
 • Woonkamer - In de meeste huizen is dit een drukbezochte ruimte. De vloer in de woonkamer wordt intensief gebruikt, moet dus veel aankunnen en gemakkelijk te onderhouden zijn. Kwalitatief laminaat, parket en pvc zijn goede keuzes.
 • Keuken - Tijdens het koken spettert er weleens wat olie of water op de grond. De vloer die je kiest moet hier tegen kunnen en gemakkelijk weer schoon te maken zijn. Stenen tegels, pvc of laminaat zijn goede keuzes. Tapijt of hout is niet zo geschikt.
Nieuwe vloer in elke ruimte

2. Vloer bij intensief gebruik

Heb je een groot gezin met spelende kinderen en huisdieren? Dan moet je nieuwe vloer meer aankunnen dan wanneer je in je eentje woont. Een kwalitatieve PVC- of laminaatvloer is dan een goede keuze. Deze kunnen tegen een stootje en zijn zo weer schoon
 
Tapijt wordt bij intensief gebruik afgeraden, omdat het wat minder makkelijk schoon te maken is. En ook hout zal bij intensief gebruik een stuk meer onderhoud nodig hebben.

3. Match kleur en interieur

 Je wil natuurlijk niet je complete interieur vervangen wanneer je een nieuwe vloer koopt. Het is daarom belangrijk dat het bij elkaar aansluit. Hout (of bijvoorbeeld een PVC-vloer met houtlook) heeft een neutrale look. Hier kun je veel kleuren en stijlen mee combineren. 
 
Wil je toch liever een kleurrijke vloer? Bijvoorbeeld tapijt met een felle kleur? Let dan goed op dat de kleuren van de rest van je interieur niet vloeken bij je nieuwe vloer. Kies bijvoorbeeld voor contrasterende, harmonieuze of ton-sur-ton kleurencombinaties.

kleurencombinaties bij een nieuwe vloer
 
Extra tip: Vraag proefstalen aan van de vloeren die jij voor ogen hebt. Of maak een afspraak in onze showroom of met onze mobiele showroom. Wij komen met stalen bij je langs en voorzien je van persoonlijk advies, zodat we samen een vloer vinden die perfect past bij jouw interieur!

4. Het ruimtelijke effect benutten

Vloeren kunnen er ook voor zorgen dat de ruimte groter of kleiner lijkt dan deze daadwerkelijk is. Dat zit hem vooral in het gebruik van lichte en donkere kleuren. 
 
 • Een lichte vloer in combinatie met lichte muren, laat een ruimte groter lijken. Terwijl veel donkere kleuren een ruimte juist optisch verkleinen. 
 • Een ruimte met veel zonlicht, oogt ook ruimer. Om dit extra te benadrukken, kies je voor een lichte vloer die het zonlicht weerkaatst. 
 • En let ook op de plinten die je erbij neemt! Bij plinten in dezelfde kleur als de vloer, lijkt het vloeroppervlakte groter.
 • Ook de manier van leggen is van belang voor het ruimtelijke effect. Door de vloer in de breedte te leggen, lijkt de woonkamer breder. Ideaal voor smalle lange woonkamers. 
Nieuwe vloer en contrast

5. Geschikt voor eventuele vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder. In nieuwbouwhuizen wordt het zelfs vaak standaard gelegd. Heb je ook vloerverwarming liggen? Of wil je het gaan plaatsen? Let dan goed op dat niet alle vloeren geschikt zijn. Lees ons artikel over de beste vloeren voor vloerverwarming voor meer informatie.

6. Juiste ondervloer kopen

Heb je jouw droomvloer gevonden? Dan is het nog zaak om de juiste ondervloer te kiezen. Dit is belangrijk voor een langere levensduur van je vloer, betere isolatie en geluiddemping. Soms zijn specifieke ondervloeren zelfs nodig om bijvoorbeeld te voorkomen dat vocht optrekt en de vloer beschadigt. Laat je hierin vooral goed adviseren tijdens de aankoop van jouw vloer.

7. Zelf leggen of laten leggen

De meeste laminaat- en PVC-vloeren kun je prima zelf leggen. Maar andere vloeren, zoals tegels en houten vloeren, hebben wat meer vakmanschap nodig. Lees je goed in en laat je adviseren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
 
Liever door een professional laten leggen? De Bossche Tapijtschuur helpt je graag. Bekijk het aanbod in onze webshop of kom langs in de winkel. De meeste prijzen zijn inclusief montage.

Nieuwe vloer zelf leggen

8. Beste vloer binnen jouw budget

Natuurlijk speelt je budget ook een rol. Het ene type vloer is nu eenmaal goedkoper dan de andere. Op zoek naar een goedkope vloer? Bij De Bossche Tapijtschuur wordt tapijt vanaf €15,- per m2 verkocht en vinyl al vanaf €13,75. Laminaat is vanaf €30,95 te koop en PVC vanaf €39,95.

9. Dubbelcheck de garanties en voorwaarden

Sta je op het punt om jouw nieuwe vloer te kopen? Meestal gaat het dan niet om een paar tientjes. Lees dus goed de garanties en voorwaarden door van de winkel waar jij hem koopt. Wie is er verantwoordelijk voor krassen of scheuren? Wat als de vloer niet netjes gelegd wordt? 

10. Kies voor een CBW-erkende winkel

Een laatste tip is om altijd bij een CBW-erkende winkel je nieuwe vloer te kopen. Dit geeft je als consument drie speciale garanties waardoor je veel beter beschermd bent. 
 
 1. Tenminste 2 jaar garantie op je aankoop
 2. Een nette aanbetalingsregeling
 3. Onpartijdige klachtafhandeling
   
De Bossche Tapijtschuur is een CBW-erkende woonwinkel in Den Bosch. Voor een vertrouwelijke aankoop, kun je met een gerust hart bij ons terecht. Kom langs in onze showroom! Samen vinden we de perfecte nieuwe vloer voor jou!

Meer inspiratie nodig?

Lees verder op onze blog of kom langs in de winkel voor een advies op maat!
 
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 20 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 20 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code zelf-leg-korting als je de vloer zelf legt
Kom langs