Kan je een laminaatvloer verhuizen naar een nieuwe woning?

Kan je een laminaatvloer verhuizen naar een nieuwe woning?

19 mei 2021
Ga je verhuizen? En vraag je je af of het mogelijk is om om je mooie laminaatvloer mee te nemen? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten en hoe je laminaat kunt verhuizen.
 

Is laminaat te verhuizen?

Het is zeker mogelijk om een laminaatvloer te verhuizen naar een andere woning! Tenminste, als je het voorzichtig los haalt dan. Ook zijn er enkele voorwaarden en zaken om rekening mee te houden.
 
 • Zwevend gelegd of vastgelijmd? — Een zwevende laminaatvloer kun je prima verwijderen en verhuizen. Maar laminaat dat vastgelijmd is, wordt een stuk lastiger. Gelukkig komt dit steeds minder voor.
 • Let ook op de plinten — Om de vloer los te krijgen, zul je de plinten eerst moeten verwijderen. Check ook of deze niet verlijmd zijn aan de vloer en of je deze kunt verwijderen zonder de vloer te beschadigen.
 • Groter of kleiner oppervlakte? — Ga je de vloer verhuizen naar een grotere woning? Dan kom je laminaat tekort. Zorg dus dat je van te voren goed opmeet of je wel uitkomt.
 • Bijkopen nog mogelijk? — Als je (twijfelt of je) vloer tekort komt, is het slim om eerst na te gaan of het type vloer nog te koop is. Zo kun je altijd bijkopen als je net niet uitkomt.
   

Hou rekening met zaagverlies!

Het komt maar zeer zelden voor dat een vloer precies in een ruimte past. Om de vloer passend te maken, worden er daarom stukken van planken afgezaagd. Zaagverlies noemen we dat.
 
Je had zaagverlies toen je de vloer in je huidige woning plaatste en je zal het weer hebben wanneer je deze opnieuw plaatst in de nieuwe woning. Bij het verhuizen van een laminaatvloer krijg je dus (bijna) altijd te maken met dubbel zaagverlies. Houd hier rekening mee en schat het aantal benodigde planken ruim in.
laminaat loshalen en opnieuw leggen

Stappenplan laminaat loshalen en opnieuw leggen

Genoeg planken om de volledige vloer mee te bedekken op de nieuwe locatie? Dan kan je de oude laminaatvloer verwijderen en verhuizen. Gebruik onderstaand stappenplan.
 
 1. Maak de ruimte helemaal leeg.
 2. Verwijderen alle plinten en/of profielen. Verwijder ook meteen eventuele lijmresten van plakplinten.
 3. Begin aan de rand en haal de eerste plank met beleid los. Haal de plank eerst in de lengte los en dan aan de kopse kanten door de plank voorzichtig te draaien. Bekijk deze video om te zien hoe je dat doet. Belangrijk is dat alle randen intact blijven en niet beschadigd raken. 
 4. De rest van de planken zal makkelijker gaan. Wip de plank eerst omhoog tot je een klik hoort. Verwijder daarna met beleid.
 5. Per ongeluk een plank kapot gemaakt tijdens het loshalen? Niet weggooien! Deze kun je wellicht nog gebruiken als begin- of eindstuk door er een stuk af te zagen.
 6. Maak bij het loshalen vier stapels: beginstukken, eindstukken, volledige planken en kapotte planken. Dit maakt het opnieuw leggen van de vloer een stuk overzichtelijker.
 7. Tijd om de vloer opnieuw te leggen. Begin bij een beginstuk, dan een volledige plank en daarna een eindstuk. Van het eindstuk moet je waarschijnlijk een deel afzagen. Kies voor eindstukken met een minimaal zaagverlies. Vergeet niet om eerst de ondervloer te leggen.
   

Vloer verkopen en nieuwe kopen

Laminaat verhuizen is best een pittige klus. Geen zin in gedoe? Probeer dan je oude vloer te verkopen aan de nieuwe bewoner en koop zelf een nieuwe! Dat scheelt jullie allebei een hoop gedoe. 
 
Kom langs bij de Bossche Tapijtschuur om jouw nieuwe vloer uit te zoeken. Bekijk het aanbod in onze webshop of kom langs in de winkel. De meeste prijzen zijn inclusief montage.
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs