Onderhoud van Laminaat, PVC of Tapijt? Dit zijn de verschillen.

Onderhoud van Laminaat, PVC of Tapijt? Dit zijn de verschillen.

5 maart 2020
Laminaat, PVC en tapijt zijn vandaag de dag erg populaire soorten vloeren, allen met verschillende eigenschappen en voordelen. Ook heeft de een wat meer onderhoud nodig dan de andere. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Waarom regelmatig onderhoud verstandig is

Een glas valt om, of een huisdier loopt met vieze poten door het huis. Kan gebeuren. In een huis moet immers geleefd worden! Door de vlek snel op te ruimen, voorkom je dat het in de vloer trekt en deze vies blijft. Maar ook door een vloer periodiek van een onderhoudsbeurt te voorzien blijft deze langer mooi.
 
Sommige vloeren hebben wat meer onderhoud nodig dan andere. Zo moeten stenen vloeren bijvoorbeeld grondig geschrobd worden, terwijl je bij PVC met af en toe dweilen en stofzuigen al een heel eind komt. In dit artikel behandelen we het onderhoud van drie populaire soorten vloeren: laminaat, PVC en tapijt.

Onderhoud van PVC vloeren

Een PVC vloer bestaat uit verschillende lagen kunststof waarvan de bovenste een beschermende toplaag is. Door deze samenstelling heeft PVC een hoop voordelen. Onder andere dat de vloer zeer onderhoudsvriendelijk is.
 
Het onderhoud van PVC vloeren is vrij eenvoudig: 
   
Zaken om rekening mee te houden zijn:
 
 • Verwijder vuil of vlekken direct. Wacht niet tot de volgende onderhoudsbeurt, anders kan het in de vloer trekken.
 • Gebruik geen polish, was of zeep. Dit kan een vettige laag achter laten en trekt juist meer vuil aan.
 • Gebruik bij het dweilen niet te veel water en wees zuinig met allesreiniger en andere reinigingsmiddelen. Overdosering kan nare vlekken tot gevolg hebben die niet meer weggaan.
 • Gebruik geen schuurmiddel. Dit kan de toplaag beschadigen.
 • Gebruik geen stoomreiniger. Door de hete lucht kan de vloer kromtrekken en de lijm loslaten.
Onderhoud pvc vloer

Onderhoud van laminaat

Ook laminaatvloeren bestaan uit verschillende kunststof lagen. Een balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en beschermende bovenlaag. De decoratieve laag bepaalt hoe de vloer eruit ziet en de transparante bovenlaag zorgt voor bescherming. Ook laminaat is zeer onderhoudsvriendelijk.
 
Het onderhoud van laminaatvloeren is vrij eenvoudig: 
   
Zaken om rekening mee te houden zijn:
 
 • Zet geen bloempotten, stoelen of andere objecten (zonder bescherming) op je laminaatvloer. Dit kan (doffe) afdrukken opleveren. Met naaldhakken over een laminaatvloer lopen wordt ook afgeraden.
 • Verwijder vuil of vlekken direct. Wacht niet tot de volgende onderhoudsbeurt, anders kan het in de vloer trekken.
 • Gebruik geen polish, was of zeep. Dit kan een vettige laag achter laten en trekt juist meer vuil aan.
 • Gebruik geen schuurmiddel. Dit kan de toplaag beschadigen.
 • Gebruik bij het dweilen niet te veel water en wees zuinig met allesreiniger of reinigingsmiddel. Overdosering kan nare vlekken tot gevolg hebben die niet meer weggaan.
 • Gebruik geen stoomreiniger. Door de hete lucht kan de vloer kromtrekken en de lijm loslaten.
Onderhoud laminaat

Onderhoud aan tapijt

Tapijt is in allerlei kleuren, prints en materialen verkrijgbaar. Het is heerlijk zacht onder de voeten en houdt warmte goed vast. Het is dan ook niet voor niets een populaire keuze in de slaapkamer. Wel is tapijt wat minder makkelijk schoon te houden dan bijvoorbeeld PVC of laminaat.
 
Onderhoud van tapijt werkt als volgt:
   
Zaken om rekening mee te houden:
 
 • Periodieke reiniging dient ongeveer 1x per jaar uitgevoerd te worden. 
 • Vlek in het tapijt? Kom direct in actie! Gebruik ons stappenplan voor het schoonmaken van tapijt.
 • Een stoomreiniger huur je gemakkelijk voor enkele uurtjes bij een bouwmarkt. Zorg dat je het tapijt vooraf grondig stofzuigt.
 • Binnengelopen modder, kauwgom of kaarsvet kun je het best eerst laten opdrogen. Daarna haal je het gemakkelijk los met een vork.
 • Door regelmatig te stofuigen wordt platdrukking en zichtbare looppaden voorkomen.
 • Een tapijt dat veel aan zonlicht wordt blootgesteld zal sneller vervagen of verkleuren.
 • Verliezen van garens is bij een nieuw tapijt heel normaal en zegt niets over de kwaliteit. Na enkele keren stofzuigen zijn alle losse garens weg.
onderhoud tapijt

Algemene onderhoudstips

Bij het onderhoud en het schoonhouden van een vloer is voorkomen over het algemeen beter dan genezen. Bij deze dus nog enkele tips die voor vrijwel elke vloer van toepassing zijn:
 
 • Om krassen te voorkomen, is het verstandig om binnenshuis alleen op sokken, blote voeten of pantoffels te lopen. 
 • Wil je wel graag je schoenen aanhouden? Let er dan op dat je geen steentjes in je zool hebt en voorkomen kleine hakken. Plaats deurmatten en voetborstels bij de buitendeuren.
 • Last van zwarte strepen? Zwarte zolen, stoelpoten zonder bescherming of schoenpoets zijn waarschijnlijk de boosdoener.
 • Plaats beschermviltjes onder alle meubelpoten.
 • Meubels verplaatsen? Tillen in plaats van schuiven!

Op zoek naar een onderhoudsvriendelijke vloer?

Wil je een onderhoudsvriendelijke vloer aanschaffen? Of ben je op zoek naar aanvullende informatie? Persoonlijk advies welke vloer voor jouw situatie de beste optie is? Kom dan langs in onze woonwinkel in Den Bosch! In showroom van ruim 1500m² vinden we samen de perfecte vloer voor jouw woning. Parkeren kan voor de deur en de koffie staat klaar!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs