Is laminaat op vloerverwarming een goed idee?

Is laminaat op vloerverwarming een goed idee?

22 december 2021
Lange tijd werd laminaat niet geschikt gevonden voor vloerverwarming. Door de regelmatige verandering in temperatuur zou het materiaal beschadigd raken. Gelukkig zijn moderne laminaatvloeren, met de juiste voorwaarden, heel goed te combineren. 
 

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming worden buizen onder de vloer geplaatst. De Cv-installatie pompt er warm water doorheen, waardoor warmte evenredig wordt verdeeld over de hele ruimte. Zo is het overal even warm en niet vooral bij de radiatoren.

vloerverwarming
 
Het is bij vloerverwarming van belang dat de vloer de warmte goed doorlaat. Vloeren die warmte het beste doorlaten zijn vloeren met een lage warmteweerstand. Ofwel: een lage isolerende werking. Hoe hoger de weerstand, hoe langer het duurt om de warmte te voelen en hoe minder efficiënt de vloerverwarming dus is.
 
Stenen tegels en PVC zijn voorbeelden met een lage warmteweerstand en zijn dus zeer geschikte vloeren voor vloerverwarming.
 

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Niet elke soort laminaat is geschikt voor vloerverwarming. Elk product heeft een warmteweerstand in m² K/W. Voor verschillende systemen kan je uitgaan van deze maximale waardes:
 
 • 0,15 m² K/W bij traditionele hoofdverwarming
 • 0,18 m² K/W bij traditionele bijverwarming
 • 0,10 m² K/W bij systemen met een warmtepomp of vloerkoeling
   
Gelukkig houden fabrikanten en woonwinkels rekening met het feit dat vloerverwarming steeds populairder wordt. Zo zijn alle laminaatvloeren uit ons assortiment geschikt voor vloerverwarming. 
 
Als extra zekerheid staat ook in de specificaties op elke productpagina of de vloer geschikt is voor vloerverwarming en welke ondervloer. 
 

Kies een geschikte ondervloer

Wanneer je een vloer gaat leggen, plaats je daar een ondervloer onder. De ondervloer verstevigt de vloer, beschermt tegen vocht en zorgt voor geluidsdemping en isolatie. 
 
Bij vloerverwarming is het van groot belang om ook een ondervloer te kiezen met een lage warmteweerstand. Wij adviseren de Redfloor 10dB. Deze speciale ondervloer voor vloerverwarming heeft een warmteweerstand van slechts 0,014 m² K/W. 

ondervloer vloerverwarming laminaat
 

Stook het niet te hoog op

Naast het doorlaten van warmte, is het ook belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden. Zo kunnen de meeste vloeren een contacttemperatuur van 27 °C aan. Warmer kan de vloer beschadigen. Gelukkig zijn er maar weinig mensen die het zo warm opstoken in huis. Zeker bij vloerverwarming is 20 °C gemiddeld.

temperatuur vloerverwarming en laminaat
 

Afwerking en bescherming

Heb je je een mooie laminaatvloer gevonden die geschikt is voor vloerverwarming? Om het maximale uit je nieuwe vloer te halen, kies je voor een mooie afwerking en goede bescherming.
 
 • Met plinten maak je een strakke afwerking en verbindt je de vloer met je muren en de rest van de ruimte. Op de productpagina’s in onze webshop adviseren we bij elke vloer een passende plint.
 • Onder een kinderstoel of bureaustoel kan je een beschermende mat plaatsen, zoals de Jumbo Protectmat. Zo voorkom je beschadiging en slijtage. Deze Protectmatten zijn bovendien ergonomisch verantwoord, doordat ze de fysieke belasting bij het bewegen van een bureaustoel op de werkplek vrijwel volledig reduceren.
 • Wil je dat je vloer langer meegaat? Voor dagelijks vloeronderhoud met dweilen is James Vloerreiniger Schoon & Snel Droog het meest geschikt. Het maakt je vloer weer stralend schoon en voegt een prettige geur toe. James Zijdemat en James Extra Mat brengen een matte beschermlaag aan je vloer. Eventuele krasjes en beschadigingen dringen zo niet door tot je vloer.
   

Conclusie

Na het lezen van dit artikel weet je waar je rekening mee moet houden bij het kopen van laminaat voor vloerverwarming. Nog één keer alle aandachtspunten op een rij:
 
 • Alle laminaatvloeren uit onze winkel en webshop zijn geschikt voor vloerverwarming.
 • Kies een ondervloer met een lage warmteweerstand. Wij adviseren de Redfloor 10dB.
 • Stook de vloerverwarming niet te hoog op. De maximale contacttemperatuur is 27 °C.
 • Werk de vloer mooi af met passende plinten en gebruik een beschermmat en onderhoudsproducten voor een lange levensduur.
   
Meer inspiratie of advies nodig? Kom langs in onze showroom in Den Bosch om al onze vloeren in het echt te bekijken. Parkeren kan voor de deur en de koffie staat altijd klaar!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs