In 4 stappen de beste vloer voor jouw nieuwbouwhuis kiezen

In 4 stappen de beste vloer voor jouw nieuwbouwhuis kiezen

21 augustus 2020
Een pas opgeleverd nieuwbouwhuis is als een onbeschreven blad. Helemaal leeg en je kan het dus helemaal naar je eigen smaak maken! Een belangrijke vraag om jezelf te stellen, is welke vloer je in welke ruimten gaat leggen. In dit artikel helpen we je aan de hand van een handig stappenplan.
 

Voor je een vloer kiest

Voor je op zoek gaat naar een mooie nieuwe vloer, doe je er goed aan om eerst de vochtigheid van de woning te controleren en te checken of je de vloer eerst nog moet egaliseren.
 

Bouwvocht

Het beton, gips en cement dat gebruikt is om jouw woning te realiseren brengt een hoop vocht met zich mee. En het kan best even duren voor dit vocht het huis uit is. Zorg dat dit verdwenen is voordat je je jouw nieuwe vloer gaat leggen, anders loop je het risico dat je vloer krom trekt of los laat. 
 
Het advies is om in ieder geval een paar weken te wachten voor je aan de slag gaat met verven, vloeren leggen en inrichten. Door ramen, deuren en ventilatieroosters regelmatig tegen elkaar open te zetten, zorg je voor een goede luchtcirculatie. Dit helpt bij het drogen. Om zeker te zijn dat je goed zit, kun je natuurlijk altijd een vochtmeting (laten) doen.
 

Egaliseren

Een goede aannemer zal je vloeren netjes geëgaliseerd opleveren. Toch is dit in de praktijk helaas niet altijd het geval. Zorg daarom altijd dat je dit goed controleert voor je een vloer kiest of gaat plaatsen.
 
Wanneer een vloer niet goed geëgaliseerd is, kan dit op de lange termijn nare gevolgen hebben. Zo kunnen er vochtproblemen optreden, niveauverschillen ontstaan of kan de vloer niet goed hechten. Belangrijk dus om hier werk van te maken!
Nieuwbouwhuis inrichten

Vloer kiezen voor je nieuwbouwwoning

Is het vocht verdwenen en zijn de vloeren egaal? Dan is het tijd om je vloeren te kiezen! Met onderstaand stappenplan helpen we je de juiste te kiezen voor elke ruimte.
 

Stap 1: Wel of geen vloerverwarming

Nieuwbouwhuizen steeds vaker met vloerverwarming opgeleverd. Ook kun je er voor kiezen om zelf vloerverwarming te laten plaatsen wanneer dit er niet standaard bij wordt opgeleverd. Wordt in jouw nieuwbouwhuis verwarming geplaatst? Of ben je van plan om dit zelf te (laten) plaatsen? Weet dan dat dit invloed heeft op het type vloer dat geschikt is voor jouw woning.
 
In het kort zijn dit de vloeren die het meest geschikt zijn i.c.m. vloerverwarming:
 
 • Stenen vloeren, tegels en beton
 • PVC en Vinyl
 • Tapijt
 • Laminaat
   
En deze vloeren zijn wat minder geschikt:
 
 • Houten vloer
 • Parket
 • Laminaat met houten toplaag
 • Zeer dikke tapijten
   
Meer informatie lees je hier: Top 5 beste vloeren voor vloerverwarming
 

Stap 2: Houten, kunststof of stenen vloer kiezen

Er zijn verschillende soorten vloeren om uit te kiezen. Welke voor jou het meest geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Zo vinden sommige mensen het heerlijk om op de blote voeten door het tapijt te lopen en kiezen anderen liever voor de authentieke uitstraling van een echte houten vloer.
 
Populaire soorten vloeren voor woonhuizen zijn:
 
 • Laminaat
 • Parket
 • Houten vloer
 • PVC
 • Vinyl
 • Tegels
 • Beton
 • Tapijt
   
Meer informatie over de verschillende soorten vloeren en bijbehorende voor- en nadelen lees je hier: Welke soorten vloeren zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?
 

Stap 3: De juiste vloer voor de juiste ruimte

Elke kamer in huis heeft een ander doel. De slaapkamer is gemaakt om rustig in te kunnen slapen, terwijl in de woonkamer juist veel bedrijvigheid is en er geleefd moet kunnen worden. 
 
Deze verschillende functies vragen ook om verschillende vloeren.
 
 • Slaapkamer - Rustig slapen, weinig onderhoud en warm aan de blote voeten als je ‘s nachts even naar de wc moet, zijn belangrijke eigenschappen voor een slaapkamer vloer. Denk aan de geluidsdempende eigenschappen van tapijt of een onderhoudsarme PVC- of laminaatvloer.
 • Badkamer - Kan vochtig worden, dus zorg dat je vloer daar ook tegen kan! Vochtbestendig vinyl en stenen vloeren of tegels zijn populaire keuzes.
 • Woonkamer - Hier wordt geleefd en ontvang je gasten. Belangrijk dus dat je vloeren tegen een stootje kunnen en dat ze een mooi uiterlijk hebben. Kleine kinderen? Kies dan een vloer die meegeeft bij valpartijen. PVC, laminaat, parket of hout zijn populaire keuzes.
 • Keuken - Pas op! Knoeigevaar! Voor de keuken is het belangrijk dat je een vloer kiest die gemakkelijk schoon te maken is. Vinyl, PVC of marmoleum zijn populaire keuzes.
   

Stap 4: Ondervloer kiezen

Bij de oplevering van een nieuwe woning wordt over het algemeen geen ondervloer geplaatst. Voor de meeste vloersoorten is het echter wel verstandig om deze toe te voegen. Leg er niet zomaar één, maar kies de vloer die geschikt is voor het type vloer dat jij van plan bent te plaatsen.
 
Vooral wanneer je een houten vloer, parket of laminaat (met houten toplaag) kiest, is het belangrijk om een vochtwerende onderlaag te kiezen. Zo weet je zeker dat het overgebleven bouwvocht je vloer niet krom trekt.
Klussen in nieuwbouw huis

Inspiratie nodig?

Met de informatie uit dit artikel heb je een aantal tips om de juiste vloer voor jouw woning te kiezen. Maar zoals je ziet, zijn er een hele hoop mogelijkheden!
 
Deze artikelen helpen je verder als je nog wat meer inspiratie nodig hebt:
  Wil je de vloeren liever eens in het echt bekijken? Kom dan langs bij De Bossche Tapijtschuur! In de ruime 1500m² moderne showroom kun je terecht voor vloeren in allerlei soorten, maten en kleuren. Wij zijn 6 dagen in de week geopend en parkeren kan voor de deur!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 20 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 20 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code zelf-leg-korting als je de vloer zelf legt
Kom langs