Top 5 beste vloeren voor vloerverwarming

Top 5 beste vloeren voor vloerverwarming

15 maart 2023
Vloerverwarming is tegenwoordig een populaire manier om een huis te verwarmen. Aangenaam onder de voeten, een evenredige verdeling van de warmte en geen radiatoren meer in huis. Ideaal dus! Wel is het belangrijk om een geschikte vloer te kiezen. In dit artikel delen we de top 5 beste vloeren voor verwarming.

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming worden buizen onder de vloer geplaatst. De CV-installatie verwarmt het water en laat het door deze buizen stromen. Doordat de buizen over de gehele oppervlakte worden verdeeld, ontstaat een evenredige verdeling van de warmte.
Vloerverwarming
Deze techniek is dezelfde als bij radiatoren. Ook daar wordt het water in de CV-ketel opgewarmd en gedistribueerd onder de verschillende radiatoren. Het grootste verschil is de verspreiding van warmte. Warme lucht concentreert zich rondom de radiatoren en stijgt vervolgens op. Hierdoor kan het op verschillende plaatsen in de ruimte warmer aanvoelen dan anderen.
Hoe vloerverwarming werkt

Beste vloeren voor vloerverwarming

Radiatoren worden boven de vloer geplaatst en kunnen daarom gecombineerd worden met vrijwel elke soort vloer. Maar omdat vloerverwarming onder de vloer wordt geplaatst, is het belangrijk dat de warmte goed wordt doorgelaten en niet blijft hangen. Vloeren met een bijzonder goede isolerende werking zijn om deze reden minder geschikt.
 
Tegenwoordig zijn er veel soorten vloeren beschikbaar en de meeste gaan goed samen met vloerverwarming. Maar welke vloeren zijn het meest geschikt op vloerverwarming?

1. Stenen vloeren en beton

Beton, gietvloeren en stenen tegels zijn het best te combineren met vloerverwarming. Door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal wordt de warmte goed opgenomen en vervolgens zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven. 
 
De dikte van de betonnen vloer of tegels heeft vrijwel geen invloed op de warmte die de vloerverwarming afgeeft. Wel zal het bij dikkere vloeren wat langer duren voor de warmte voelbaar is.
Stenen vloer met vloerverwarming

2. PVC vloer en vloerverwarming

De ontwikkelingen in PVC vloeren maken de laatste jaren grote stappen. Ze zijn betaalbaar en zijn in tal van verschillende stijlen en dessins leverbaar. Ook in combinatie met vloerverwarming is het een geschikte vloer en een populaire keuze! 
 
Doordat PVC vloeren relatief dun zijn, hebben ze een zeer lage warmteweerstand. Ze laten de warmte dus gemakkelijk door. Er is geen speciale ondervloer nodig.
PVC vloer en vloerverwarming

3. Vinyl vloeren en vloerverwarming

Ook vinyl vloeren zijn een populaire keuze. Vanwege hun relatief lage prijs, het feit dat ze makkelijk te onderhouden zijn én doordat ze goed te combineren zijn met vloerverwarming.
 
Net als PVC vloeren zijn ook vinyl vloeren relatief dun en laten ze warmte goed door
 
Let wel op dat niet iedere vinyl vloer geschikt is. Een thermische weerstand van maximaal 0,15 m² K/W is vereist. Is de weerstand hoger, dan kunnen er lelijke plekken ontstaan door de regelmatige verwarming en afkoeling. Laat je daarom goed informeren.
Vinyl vloer en vloerverwarming

4. Tapijt en vloerverwarming

Wanneer tapijt en vloerverwarming goed samenwerken, is het een heerlijke combinatie. De warmte die het tapijt van nature al heeft, geeft een heerlijk gevoel aan je voeten als deze ook nog eens van onder verwarmd wordt.
 
Door de isolerende eigenschappen van tapijt, is het wel zaak om een tapijt te kiezen die te combineren is met vloerverwarming. Kies daarom een tapijt met een thermische weerstand van maximaal 0,17 m² K/W. Het is ook verstandig om tapijt te kiezen dat zonder ondervloer geplaatst kan worden en niet te dik is. Beide zaken zorgen ervoor dat de warmte beter doorgegeven worden. 
Tapijt en vloerverwarming

5. Laminaat en vloerverwarming

Laminaat werd lange tijd niet geschikt geacht voor vloerverwarming. Door de regelmatige verandering in temperatuur zou het materiaal krimpen en uitzetten. Toch zijn moderne varianten (met de juiste voorwaarden) prima te combineren. 
 
Voorwaarden om rekening mee te houden zijn dat het laminaat niet te dik is, de warmte goed geleidt, er een speciale ondervloer nodig is om het laminaat te leggen. Ook wordt er tegenwoordig laminaat ontwikkeld dat speciaal voor gebruik met vloerverwarming gemaakt is. Daarmee weet je zeker dat je goed zit!
Laminaat en vloerverwarming

Welke vloeren zijn minder geschikt voor vloerverwarming?

Minder geschikt voor vloerverwarming zijn vloeren met een hoge thermische weerstand, een sterke isolerende werking. Zo is hout bijvoorbeeld een goede isolator en kan het krimpen en uitzetten. Parket of een houten vloer is daarom minder geschikt in combinatie met vloerverwarming. Ook dikke tapijten of laminaat met een houten toplaag zijn minder geschikt.

Kom langs in de showroom!

De beste manier om een geschikte vloer te vinden is door langs te komen in de winkel. De specialisten van De Bossche Tapijtschuur adviseren we je graag over de mogelijkheden in combinatie met vloerverwarming. In onze showroom van ruim 1500m2 vinden we samen de perfecte vloer voor jouw woning!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs