Hoe kan ik mijn laminaatvloer opknappen?

Hoe kan ik mijn laminaatvloer opknappen?

27 oktober 2020
Laminaat is een populair soort vloer. Het is goedkoop, makkelijk te onderhouden en is beschikbaar in ontelbaar verschillende motieven en kleuren. Ondanks dat het een sterke vloer is en beschikt over een beschermende toplaag, kan het natuurlijk altijd beschadigd raken. We leggen uit of en hoe je laminaat kunt opknappen.
 
Het onderhoud van laminaat is redelijk eenvoudig: regelmatig stofzuigen en dweilen. Verder hoef je er eigenlijk niet zo veel aan te doen. Toch kan het natuurlijk voorkomen dat je laminaatvloer beschadigd is geraakt. We leggen uit wat je kunt doen.

1. Doffe plekken herstellen

doffe plek op laminaat opknappen
Laminaat bestaat uit vier lagen. Wanneer je doffe plekken ziet op je laminaatvloer, is waarschijnlijk de beschermende toplaag beschadigd geraakt. Dit kan gebeuren door de vloer met verkeerde middelen schoon te maken of door (per ongeluk) te schuren, bijvoorbeeld met een schuurspons.
 
De beschermende toplaag herstellen is helaas niet mogelijk. Wel kun je de schade visueel wegwerken waardoor de doffe plek minder opvalt. Succes is hierbij niet gegarandeerd.
 
Middelen die je kunt proberen:
 
 • Een wax-reparatieset biedt meestal het beste resultaat. Gebruik een kleur die het meest op je laminaatvloer lijkt.
 • Poets de vlek met een beetje olijfolie. Meestal slechts een tijdelijke oplossing. Pas op: de plek kan er wel extra glad van worden!
   

2. Krassen herstellen

kras op laminaat opknappen
Krassen op het laminaat kun je het beste voorkomen in plaats van genezen. Maar als het kwaad al geschied is, zijn er ook manieren om dit probleem (zo goed als het gaat) op te lossen. 
 
 • Veel merken (zoals bijvoorbeeld Quick-Step) bieden een laminaat reparatieset aan. Kleine beschadigingen kun je daarmee herstellen naar de oorspronkelijke kleur.
 • Laminaatvuller is een speciale pasta die je met een spatel kan aanbrengen. Let op dat je de laminaatvuller wel eerst mengt om de juiste kleur te vinden.
 • Ook olijfolie biedt uitkomst bij licht krassen. Met een schone doek poets je het over de krassen. Let op dat de vloer op dat stuk wel gladder kan worden.
   

3. Planken vervangen

laminaat verleggen
Bij ernstige beschadigingen (of wanneer bovenstaande oplossingen niet voldoende zijn) kun je er ook voor kiezen de plank te vervangen. Hopelijk ligt de beschadigde plank dichtbij het punt waar je gestopt bent met leggen, anders wordt het helaas wel een tijdrovende klus.
 
 • Bij het kopen van een laminaatvloer wordt meestal aangeraden om een paar extra planken af te nemen. Deze kun je gebruiken om eventuele kapotte planken te herstellen.
 • Geen extra planken? Dan kun je planken verwisselen. Ruil de plank met de beschadiging bijvoorbeeld om voor een plank onder de bank of onder een kast.
 • Weet je nog welk merk en welk type laminaat je hebt gekocht? Je kunt dan natuurlijk ook enkele nieuwe planken kopen om de beschadigde planken te vervangen.
   

4. Nieuwe laminaatvloer kopen

laminaat renoveren
Er zijn ook gevallen waarbij de laminaatvloer dusdanig beschadigd is, dat herstellen of laminaat renoveren eigenlijk geen optie meer is. Denk bijvoorbeeld aan ernstige waterschade waardoor een groot deel van het vloeroppervlak beschadigd is geraakt.
 
In zulke gevallen is de beste manier om een nieuwe laminaatvloer te kopen. Of een andere soort vloer natuurlijk, zoals een PVC- of vinylvloer.
 
Waar je ook voor kiest, bij De Bossche Tapijtschuur zit je zeker goed. Kom langs in onze showroom van ruim 1500m2 in Den Bosch en laat je inspireren. Of kijk in onze webshop en bestel eenvoudig online.
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs