Zijn PVC en vloerverwarming een goede combinatie?

Zijn PVC en vloerverwarming een goede combinatie?

23 februari 2022
Vloerverwarming wordt steeds populairder. In nieuwbouwhuizen is het tegenwoordig de standaard manier van verwarming. En ook PVC-vloeren zijn vandaag de dag erg populair. Maar gaan de twee eigenlijk wel samen?
 

Zo werkt vloerverwarming

Als je vloerverwarming in huis hebt, liggen er buizen onder je vloer. De Cv-installatie pompt warm water door deze buizen. En doordat de buizen evenredig over de vloer verdeeld zijn, wordt ook je warmte gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Zo is het overal even warm. Dat is een groot voordeel ten opzichte van radiatoren.
zo werkt vloerverwarming
Vloerverwarming wordt onder je uiteindelijke vloer (laminaat, pvc, stenen tegels, etc.) geplaatst. Je ziet er dus niets van. Infrezen in de dekvloer is daarbij een populaire keuze. De afstand tussen de vloerverwarming en de vloer is dan minimaal, waardoor je de warmte goed voelt. 
 pvc en vloerverwarming

Lage thermische weerstand is van belang

De warmte moet goed door de vloer heen kunnen. Een vloer die slecht isoleert werkt daarom het beste. Dat noemen we ook wel een vloer met een lage thermische weerstand. Dit wordt uitgedrukt in m² K/W. 
 
Voor verschillende systemen kan je van deze maximale waardes uitgaan:
 
  • 0,15 m² K/W bij traditionele hoofdverwarming
  • 0,18 m² K/W bij traditionele bijverwarming
  • 0,10 m² K/W bij systemen met een warmtepomp of vloerkoeling
 

Is PVC geschikt voor vloerverwarming?

Praktisch alle PVC-vloeren hebben een zeer lage thermische weerstand en zijn daarmee bijzonder geschikt om op vloerverwarming te leggen. Na steen en beton is PVC zelfs het beste materiaal van dit moment in combinatie met vloerverwarming.
 
Lees ook: Top 5 beste vloeren voor vloerverwarming
 
Ambiant Vivero heeft bijvoorbeeld een thermische weerstand van 0,06 m² K/W en de Basic-serie van Therdex slechts 0,02 m² K/W. Bij deze vloeren heeft de warmte geen enkele moeite om door de vloer heen te komen en zul je een minimaal warmteverlies ervaren.
 
Tip: In onze webshop staat bij elke PVC-vloer aangegeven of deze geschikt is voor vloerverwarming. Dat bespaart jou een hoop uitzoekwerk!
pvc vloer op vloerverwarming

Vergeet de ondervloer niet!

Onder een klik PVC-vloer plaats je een ondervloer. Deze ondervloer verstevigt de vloer, beschermt tegen vocht en zorgt voor geluidsdemping en isolatie. Het is belangrijk dat ook de ondervloer een lage thermische weerstand heeft. Wij adviseren de Redfloor 10dB. Deze speciale ondervloer voor vloerverwarming heeft een warmteweerstand van slechts 0,014 m² K/W. 
 
Bij een dryback vloer (verlijmd PVC) is een ondervloer niet nodig. Daarbij kan je beter egaliseren.
ondervloer bij vloerverwarming

Afwerking en bescherming

Mooie PVC-vloer uitgezocht die geschikt is voor vloerverwarming? Om optimaal van je nieuwe vloer te genieten, kies je natuurlijk ook voor een mooie afwerking en goede bescherming.
 
  • Met plinten maak je een strakke afwerking en verbindt je de vloer met je muren en de rest van de ruimte. Op de productpagina’s in onze webshop adviseren we bij elke vloer een passende plint.
  • Onder een kinderstoel of bureaustoel kan je een beschermende mat plaatsen, zoals de Jumbo Protectmat. Zo voorkom je beschadiging en slijtage. Deze Protectmatten zijn bovendien ergonomisch verantwoord, doordat ze de fysieke belasting bij het bewegen van een bureaustoel op de werkplek vrijwel volledig reduceren.
  • Wil je dat je vloer langer meegaat? Voor dagelijks vloeronderhoud met dweilen is James Vloerreiniger Schoon & Snel Droog het meest geschikt. Het maakt je PVC-vloer weer stralend schoon en voegt een prettige geur toe. James Zijdemat en James Extra Mat brengen een matte beschermlaag aan je vloer. Eventuele krasjes en beschadigingen dringen zo niet door tot je vloer.
 

Zelf leggen of laten leggen?

Sommige soorten PVC zijn prima zelf te leggen. Zoals klik PVC-vloer van Vivafloors, dat leg je ongeveer op dezelfde manier als een laminaatvloer. Dryback PVC is wat lastiger omdat je het moet verlijmen. 
 
Wil je jouw nieuwe PVC-vloer zelf leggen? Dat bespaart kosten. In onze webshop krijg je zelfs 15% zelf-leg-korting met de code DHZ2022. 
 
Liever laten leggen door een specialist? Dat kan ook. Binnen een straal van 20km rondom Den Bosch komen onze vloerspecialisten jouw vloer egaliseren en monteren voor een kleine meerprijs. Lekker makkelijk!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs