Welke verschillende soorten houten vloeren bestaan er allemaal?

Welke verschillende soorten houten vloeren bestaan er allemaal?

18 januari 2021
Bij een houten vloer denken we meestal direct aan massieve houten planken. Met hoogteverschil, grove nerven en waarbij het kraakt als je eroverheen loopt. Maar hout kan op verschillende manieren verwerkt worden in een vloer. We benoemen de verschillende soorten houten vloeren en bijbehorende voor- en nadelen.
 

Soorten houten vloeren

1. Massieve houten vloer

Een massieve houten vloer bestaat uit gezaagde planken van één stuk natuurlijk hout. Hierbij zijn verschillende houtsoorten mogelijk. Zie verderop in dit artikel voor de populaire houtsoorten in Nederland.
 
Mensen kiezen vaak voor een massieve houten vloer vanwege de uitstraling. De vloeren hebben een robuuste natuurlijke uitstraling door de diepe nerven, noesten en scheuren die deze vloeren vaak bevatten. 
 
Nadelig aan massieve houten vloeren is dat ze wat meer zorg en onderhoud vereisen. Ze kunnen slecht tegen vocht en hoge of lage temperaturen, zijn minder goed te combineren met vloerverwarming en hebben op periodieke basis onderhoud nodig in de vorm van schuren, reinigen en oliën.
massieve houten vloer

2. Meerlaagse houten vloer

Een meerlaagse vloer kennen we ook onder de namen samengestelde vloer, multiplank, duoplank of lamelparket. Kenmerkend voor dit type houten vloer is dat ze worden opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag is van massief hout en de onderste laag van ander materiaal. Bijvoorbeeld multiplex. 
 
Hierdoor heb je wél de mooie uitstraling van een echte houten vloer, maar ‘werkt’ de vloer een stuk minder. Met ‘werken’ bedoelen we het uitzetten en krimpen door vocht en temperatuurverschillen. Een nadeel is dat je bij diepe nerven de onderlaag er doorheen ziet.
meerlaagse houten vloer

Populaire houtsoorten

Bij het uitkiezen van een vloer heb je de keuze tussen verschillende soorten hout. Het soort hout dat gebruikt wordt is van grote invloed op de kwaliteit en de uitstraling van de houten vloer. 
 
Populaire houtsoorten in Nederland zijn:
 
  • Eikenhout - Veruit de populairste houtsoort. Eikenhout is niet kapot te krijgen, maar laat zich toch goed bewerken. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling en kan in allerlei kleuren afgewerkt worden.
  • Notelaar - Populair om zijn klassieke en luxe uitstraling. De fijne nerven en mogelijkheid om glad af te werken, maken dit een aantrekkelijke houtsoort.
  • Wengé - Zeer donkere tropische houtsoort. Neemt weinig vocht op en kan in verschillende patronen gelegd worden.
  • Teak - Staat bekend om zijn donkere roodachtige kleur, het feit dat het van zichzelf al veel olie bevat en zijn waterafstotende eigenschappen. Dit maakt het een onderhoudsvriendelijke houten vloer.
  • Bamboe - Tegenwoordig steeds populairder. Vanwege zijn duurzame eigenschappen en trendy uitstraling.
houtsoorten

Kunststof vloeren die op hout lijken

Er bestaan ook soorten vloeren die wél op echt hout lijken, maar het eigenlijk niet zijn. Voor het oog een authentieke houten vloer, maar met alle voordelen van een kunststof vloer!
 

1. Laminaat

Laminaat is een kunststof vloer bestaande uit verschillende lagen. De decoratieve laag bepaalt hoe de plank eruit komt te zien. Allerlei dessins zijn mogelijk, maar vooral de houtlook is erg populair. Bij verschillende merken wordt ook relief toegepast aan de toplaag om een houtstructuur te simuleren.
 
Voordelen van laminaat zijn dat het relatief goedkoop is om aan te schaffen, onderhoudsvriendelijk is, niet krimpt of uitzet en goed te combineren is met vloerverwarming. Je hebt dus geen last van de nadelen van een echte houten vloer!
 
Lees verder: 5x laminaat dat sprekend op hout lijkt
laminaat

2. PVC

PVC wordt steeds populairder en niet voor niets ook wel ‘het nieuwe laminaat’ genoemd. De stroken bestaan, net als laminaat, uit verschillende kunststof lagen en de decoratieve laag is in allerlei dessins verkrijgbaar. Ook in een echte houtlook dus! 
 
PVC kan beter tegen vocht dan laminaat en deze vloersoort is ook nog een stuk geluidsarmer. Bovendien is het de beste vloer voor vloerverwarming (op een stenen vloer na dan).
 
Lees verder: 9x PVC vloeren met een mooie houtlook
pvc

Vind jouw droomvloer!

Wil je een échte houten vloer? Dan kun je kiezen uit een authentieke massieven houten vloer of een samengestelde meerlaagse houten vloer. Houdt wel rekening met wat meer onderhoud. Liever de voordelen van een kunststof vloer? Kies dan voor een laminaat- of PVC-vloer met een mooi houtlook dessin! 
 
Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom langs bij De Bossche Tapijtschuur. In onze showroom van 1500m2 ga je gegarandeerd jouw droomvloer vinden!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs