Doe het zelf: Tapijt schoonmaken in 3 stappen

Doe het zelf: Tapijt schoonmaken in 3 stappen

30 april 2019
Een glas wordt omgestoten tijdens een gezellige verjaardag of (klein)kinderen knoeien met een beker chocomel. Een vlek in je tapijt is zo gebeurd. Maar hoe kom je van die vlekken of vervelende geur die achterblijft weer af? En hoe houd je je tapijt daarna het beste schoon? We delen graag onze tips.

Vlek in het tapijt schoonmaken

Voor het schoonmaken en schoon houden van je tapijt, zijn er een aantal stappen die je het beste kunt volgen. Behandel de vlek zo snel mogelijk zodat deze er niet intrekt.

Stap 1: Bepaal de bron

Als eerste is het handig om erachter te komen waardoor de vlek is ontstaan. Is er een glas met drinken omgevallen, een bord met hapjes of is het iets anders? Niet elke vlek heeft namelijk dezelfde behandeling nodig. Een rode wijn of mayonaise vlek heeft bijvoorbeeld niet dezelfde aandacht nodig als een koffie vlek.

Stap 2: Eerste hulp bij vlekken

Sommige vlekken hebben geen speciale producten nodig, maar kunnen juist makkelijk met behulp van spullen in huis worden verholpen! Naast een tapijtreiniger, kun je denken aan zuiveringszout, wit natuurazijn of zelfs scheerschuim.
 
  • Wit natuurazijn kun je gebruiken om je tapijt mee schoon te maken. Meng een halve kop azijn met een halve kop water. Doe dit op de vlek en laat het even inwerken. Daarna kun je er met een doek op deppen.
  • Als je bakpoeder in huis hebt, kun je daarmee zo snel mogelijk de vlek bestrooien. Giet er vervolgens een beetje water overheen. Dep het bakpoeder op na het enkele uren ingetrokken te laten hebben. Als de vlek nog niet helemaal weg is, kun je dit proces herhalen.
  • Scheerschuim werkt als een goedkope vervanger voor dure tapijtreinigende mousse of shampoo. Belangrijk is dat het scheerschuim kleurloos is en geen toevoegingen bevat, zoals menthol. Bedek de vlek compleet met scheerschuim. Wacht 20 minuten zodat het scheerschuim kan intrekken, en wrijf het vervolgens zachtjes in het tapijt met een spons. Maak daarna een schone doek nat en dep hiermee het schuim op.
     
De belangrijkste regel die je hierbij moet onthouden is dat je nooit moet wrijven. Hiermee wrijf je het juist dieper het tapijt in. In plaats daarvan kun je beter deppen. Giet een ruime hoeveelheid lauw-warm water op de vlek en dep voorzichtig met een doek. Werk van buiten naar binnen. Haal eventuele klonten of harde stukken wel eerst met een lepel of vork weg.

Stap 3: Grondige schoonmaak

Is de vlek te hardnekkig om zelf weg te halen? Geen nood, er worden producten ontwikkeld voor specifieke vlekken. Wij raden het merk James aan. Bij rode wijn vlekken werkt bijvoorbeeld James’ Vlekkenwonder erg goed. Je verdeelt hierbij gewoon de fles op de droge vlek. Dat is alles!
 
Het product werkt gedurende 12 uur en mag herhaald worden. Kijk wat jij kunt gebruiken voor hardnekkige vlekken op de onze site. Je kunt deze ook halen bij ons in de winkel in Den Bosch. Bel vantevoren even, dan helpen we je graag.
Vlek in tapijt schoonmaken

Geur van het tapijt opfrissen

Na het schoonmaken van je tapijt kan er stank blijven hangen. Het tapijt kan ook minder fijn ruiken vanwege andere redenen, zoals sigarettenrook of door huisdieren. Deze nare geurtjes kunnen makkelijk uit je tapijt worden gehaald door zuiveringszout, wit natuurazijn of door stomen.
 
Je tapijt opfrissen gaat erg makkelijk met wit natuurazijn. Maak een mengsel van een theelepel witte azijn, een theelepel baking soda en twee kopjes warm water. Doe dit in een sprayflacon en spray hiermee je tapijt om het op te frissen.
 
Zuiveringszout duurt het langst. Bestrooi als eerste het hele tapijt met vers zuiveringszout. Wrijf het zout voorzichting in het tapijt met een schone doek. Laat het 24 uur intrekken en zorg ervoor dat niemand over het tapijt loopt. Stofzuig hierna het tapijt grondig.
 
Is de vieze geur in het tapijt erg sterk? Behandel het tapijt dan van tevoren met een mengsel van water en witte azijn. Dep dit met een schone spons of doek op je gehele tapijt. Als het geheel gedroogd is, kun je het tapijt nog behandelen met zuiveringszout.
 
De snelste manier is met een stoomapparaat. Vul deze met een speciale tapijtreiniger en loop niet over het tapijt tot het helemaal droog is.
Tapijt opfrissen

Algemene schoonmaak of onderhoud

Ook zonder vlekken of stank, is het hygiënisch om af en toe het tapijt te reinigen. Dit kan door het tapijt regelmatig te stofzuigen, of deze eens in de tijd te reinigen met een tapijtreiniger of stomer.
 
Het hele tapijt reinigen gaat het makkelijkst met een stoomapparaat. Deze kun je voor enkele uurtjes huren bij verschillende bouwmarkten. Voor je gaat beginnen, is het beter als je je tapijt grondig stofzuigt. Daarna vul je het stoomapparaat met een goede tapijtreiniger en stoom het tapijt in rechte banen.
Tapijt stofzuigen

Nieuw tapijt?

Is je tapijt niet meer schoon te krijgen? Of ben je toe aan een fris, nieuw tapijt wat ook beter bij je inrichting past? Kom langs in onze winkel om ons aanbod te bekijken en persoonlijk advies te krijgen of bekijk onze collectie online!
 
 
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs