Zo kies je de juiste kleur gordijnen voor elke ruimte

Zo kies je de juiste kleur gordijnen voor elke ruimte

9 september 2020
De lengte, het materiaal en de plooi hebben allemaal effect op een ruimte. Maar niets springt zo in het oog als de kleur van een gordijn. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kleur van jouw gordijnen.

Combinatie van kleuren en interieur

Allereerst is het belangrijk dat de kleuren van je gordijnen passen bij de rest van het interieur. De meeste mensen hebben namelijk al een bepaalde inrichting en kiezen daar vervolgens passende gordijnen bij. 
 
Wanneer kleuren niet bij elkaar passen, zeggen we dat ze ‘vloeken’. Hier is geen harde regel voor, maar meer een gevoel. Zo vinden veel mensen dat roze en oranje bijvoorbeeld niet bij elkaar passen en wordt heel donkerblauw met zwart samen ook niet mooi gevonden.
 
Wat zijn dan wel goede combinaties? In het kort zijn er drie mogelijkheden:
 
 • Ton sur ton: Tinten binnen dezelfde kleursoort, maar met een andere hoeveelheid wit. Wit, lichtblauw en donkerblauw zijn bijvoorbeeld ton sur ton tinten binnen de kleursoort blauw.
 • Contrasterende kleuren: Kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Een gele muur met blauwe gordijnen bijvoorbeeld, of een groene muur met roze gordijnen. Deze kleuren hoeven natuurlijk niet altijd ‘te schreeuwen’. Een lichte mintgroene kleur muur kan erg rustgevend aanvoelen in combinatie met zeer lichtroze gordijnen.
 • Harmonieuze kleuren: Kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Zoals geel en groen of oranje en rood.Om het niet té bont te maken, wordt geadviseerd om in de rest van het interieur vooral met wit en grijstinten te werken.
   
kleurencirkel

Kleuren en emoties

Wist je dat kleuren bepaalde emoties en gevoelens op kunnen roepen? Houdt bij het uitkiezen van je gordijnen rekening met de betekenis van kleuren:
 
 • Blauw: Kleur van rust. Geeft een gevoel van bescherming, ontspanning en vreedzaamheid.
 • Rood: Kleur van het leven. Wordt geassocieerd met liefde, actie en kracht maar ook met gevaar en agressie.
 • Oranje: Kleur van Nederland. Een feestelijke, warme en stimulerende kleur en bovenal op en top Hollands.
 • Geel: Kleur van de zon. Warm, vrolijk en positief. 
 • Paars: Kleur van emotie. Wekt spirituele en artistieke gevoelens op.
 • Groen: Kleur van de natuur. Werkt ontspannend en geeft energie.
 • Bruin: Kleur van de aarde. Stijlvolle kleur die stabiliteit brengt.
 • Zwart: Kleur van macht. Kan somber aanvoelen, maar ook chique. Tijdloos en elegant, maar kan een ruimte ook erg kil maken.
 • Wit: Kleur van de onschuld. Eenvoudig, tijdloos en neutraal. Kan een fris en speels effect geven, maar ook juist erg chic.
Kleuren van gordijnen

Verschil tussen donker en licht

Zoals we al eerder aanhaalden kunnen kleuren verschillende tinten bevatten binnen één kleursoort. Aan donkerblauw is bijvoorbeeld zwart toegevoegd en aan lichtblauw wit. Dit verschil in tint heeft ook een effect op de uitstraling. Zeker bij gordijnen, die een groot deel van de ruimte in beslag nemen.
 
Over het algemeen geldt: Hoe donkerder de kleur, hoe kleiner een ruimte lijkt. 
 
Wil je een grote ruimte toch knus laten aanvoelen? Kies dan voor een donkere tint gordijnen met een dikke stof. Lichte kleuren laten een ruimte bovendien lichter lijken. Een betere keuze dus voor kamers met kleine ramen.
donker vs lichte gordijnen

Juiste gordijnen voor elke ruimte kiezen

Naast kleuren zijn er natuurlijk nog meer zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van gordijnen. Zo wil je in de slaapkamer bijvoorbeeld een dikke stof om het lekker donker te maken. In de woonkamer wil je misschien juist meer daglicht maar ook privacy, waardoor inbetween gordijnen weer interessanter worden.
 
Lees verder voor meer informatie en inspiratie:
 

Laat je inspireren!

Online krijg je al een goed beeld van het soort en de kleur gordijnen dat in jouw huis of bedrijfspand goed zou passen. Maar een gordijn moet je eigenlijk in het echt zien. De structuur en kleur bekijken, de stof voelen en testen hoeveel licht het nu echt doorlaat... 
 
Bij De Bossche Tapijtschuur kun vind je een eindeloze hoeveelheid aan stoffen, kleuren en materialen. In onze showroom van ruim 1500 m2 helpen we je graag om jouw perfecte gordijn te vinden. Kom langs bij De Bossche Tapijtschuur!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs