Hoe maak je je woning duurzaam?

Hoe maak je je woning duurzaam?

7 juni 2024

Hoe maak je je woning duurzaam?

Wist je dat je woning een grote impact heeft op het milieu? Door energie te besparen en duurzame keuzes te maken, kun je flink wat CO2-uitstoot verminderen. En dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee! In deze blog lees je stap voor stap hoe je je woning kunt verduurzamen. Zo maak je je huis comfortabel en milieuvriendelijk!

Waarom je woning verduurzamen?

Het verduurzamen van je woning heeft een tal aan voordelen. De basis van je woning milieuvriendelijk maken, begint bij goede isolatie. Door isolatie heeft de buitentemperatuur minder tot geen invloed op het klimaat in je woning, waardoor deze koeler is in de zomer en warmer in de winter. Daarmee bespaar je op je energierekening, verminder je je CO2-uitstoot en creëer je een gezondere leefomgeving. 

De initiële investeringen voor het verduurzamen van je woning kunnen hoog zijn. Zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp zijn allemaal flinke uitgaven. Er zijn echter ook kleine maatregelen die je kunt nemen om een aangenaam woonklimaat te creëren, zonder dat je de bank hoeft te breken. Denk bijvoorbeeld aan raamdecoratie. Met gordijnen en rolluiken kun je de warmte in de winter binnen houden en in de zomer juist buiten houden. Dit kan je energieverbruik aanzienlijk verminderen. 


Hoe kan je raamdecoratie gebruiken om je woning te verduurzamen?

Raamdecoratie is niet alleen een manier om je huis te stylen en privacy te creëren, maar het kan ook een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van je woning. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie die geschikt zijn om je woning milieuvriendelijker te maken. De beste keuze hangt af van een aantal factoren, zoals de ligging van je woning, de grootte van je ramen en je budget.

De verschillende soorten raamdecoratie zijn:

  • Gordijnen: Gordijnen zijn een klassieke keuze voor raamdecoratie en kunnen ook erg duurzaam zijn. Kies voor gordijnen van dikke, isolerende stof, zoals velvet of wol. Of kies voor een gordijnstof gemaakt van petflessen!

  • Rolgordijnen: Rolgordijnen zijn een praktische en ruimtebesparende optie. Ze zijn er in verschillende transparanties, van lichtdoorlatend tot volledig verduisterend.

  • Plisségordijnen: Plisségordijnen zijn een elegante en efficiënte manier om je ramen te bekleden. Ze zijn verkrijgbaar in een honingraatstructuur, die extra isolatie biedt.

  • Jaloezieën: Jaloezieën zijn een stijlvolle optie die zowel privacy als zonwering biedt. Kies voor houten of aluminium jaloezieën met isolerende lamellen.

Naast het type raamdecoratie, is het ook belangrijk om te letten op de details:

  1. Kies voor raamdecoratie die goed aansluit op je ramen. Zo voorkom je dat er kieren en naden ontstaan waar warmte of koude lucht doorheen kan stromen.

  2. Monteer raamdecoratie aan de binnenkant van je kozijnen. Zo houd je de warmte in de winter beter binnen.

  3. Maak gebruik van dubbele gordijnen. Dit zorgt voor extra isolatie en verduistering.

  4. Kies voor raamdecoratie met een lichte kleur. Donkere kleuren absorberen meer warmte, waardoor je woning in de zomer warmer kan worden.

Wat is slimme raamdecoratie?

Steeds meer apparaten in onze huizen worden 'smart'. En raamdecoratie is daar geen uitzondering op. Slimme raamdecoratie biedt tal van voordelen op het gebied van comfort, gemak en duurzaamheid. Het ‘slimme’ aan raamdecoratie is dat je het kunt bedienen met een app, afstandsbediening of zelfs met je stem. Dit maakt het gebruiken van je gordijnen, rolgordijnen of jaloezieën een stuk eenvoudiger. Je hoeft niet meer op te staan van de bank of uit je bed om de gordijnen te openen of te sluiten.

Maar slimme raamdecoratie biedt meer dan alleen bedieningsgemak. Het is namelijk ook mogelijk om een schema in te stellen en ze te programmeren om automatisch te openen en te sluiten op basis van de tijd van de dag, het weer, of je aanwezigheid in huis. Daarnaast kun je het ook integreren in je smarthome-systeem. Zo kun je bijvoorbeeld de gordijnen laten sluiten als je het licht aanzet.

Geïnteresseerd in deze slimme vorm van raamdecoratie? Bekijk dan de collectie van Toppoint in onze showroom! Met een beetje aandacht voor detail kun je met raamdecoratie een significante bijdrage leveren aan het verduurzamen van je woning. En dat alles zonder afbreuk te doen aan de stijl van je interieur!

De Bossche Tapijtschuur is ook aan het verduurzamen

De Bossche Tapijtschuur zet zich in voor duurzaamheid. We hebben al verschillende stappen gezet om onze winkel en producten te verduurzamen. Zo zijn alle lampen in onze ruimtes vervangen door ledlampen en hebben we zonnepanelen geïnstalleerd op het dak die onze ruimtes voorzien van energie. Bij bepaalde producten wordt ook aan recycling gedaan, waarbij het omgevormd wordt tot petflessen. Denk bijvoorbeeld aan PVC.

Naast deze maatregelen, zijn we ook druk bezig ons wagenpark te elektrificeren. Dat betekent dat we elektrische auto's gebruiken voor onze diensten. Zo dragen we bij aan een schonere lucht in de stad en verminderen we onze CO2-uitstoot.

Je huis duurzaam maken met De Bossche Tapijtschuur

Een huis duurzaam maken, begint bij gordijnen en raamdecoratie. Kom daarom langs bij De Bossche Tapijtschuur! In onze ruime showroom kun je alle verschillende soorten raamdecoratie, vloeren en vloerkleden bekijken. 

Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs