Welke gordijnen isoleren het beste?

Welke gordijnen isoleren het beste?

25 november 2021
Door de stijgende energieprijzen kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huis te verduurzamen. Met hun isolerende werking kunnen gordijnen hier ook aan bijdragen. Tenminste, als je de juiste kiest. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten en delen we onze tips.

Isolatie door gordijnen

Met goede isolatie hoef je minder te stoken. Dat heeft twee redenen: kou kan je woning minder goed in en warmte gaat het huis niet zo snel uit. 
 
Het beste is om enkel glas te vervangen door dubbel, triple of HR++ glas. Maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Omdat er bijvoorbeeld geen budget voor is of omdat je geen aanpassingen mag maken aan het pand. Isolerende gordijnen zijn dan een goed alternatief!
 

Welke gordijnen zijn het meest isolerend?

Niet elke vorm van raambekleding heeft een isolerende werking. Als je goede isolatie belangrijk vindt, kies je het liefst voor één van onderstaande opties.
 

1. Extra dikke gordijnen

Als het ‘s nachts koud is in de slaapkamer, leg je een lekkere dikke deken op bed. Hoe dikker de deken, hoe warmer je het hebt. Hetzelfde principe gaat op bij een gordijn: met een dikkere stof krijg je meer isolatie. Het liefst kies je daarom voor een extra dik, gevoerd en verduisterend gordijn. Of een gordijn met isolerende voering.

dikke isolerende gordijnen
 

2. Duo plisségordijnen

Dubbele plisségordijnen herken je aan de dubbele laag stof met honingraatstructuur ertussen. Binnenin wordt stilstaande lucht vastgehouden, net als bij dubbel glas. Dat heeft een extra isolerende werking. Belangrijk hierbij is om een stof te kiezen met een hoge isolatiewaarde. Een verduisterende stof werkt meestal het beste.
 
isolerende plissegordijnen
 

3. Isolerende rolgordijnen

Bij een wat kleiner budget zijn rolgordijnen ook een prima keuze. Ook bij rolgordijnen geldt: hoe dikker de stof, hoe hoger de isolatiewaarde. Het liefst kies je daarom voor verduisterende rolgordijnen.
 
isolerende rolgordijnen
 

Tips voor optimale isolatie

Om het maximale uit je isolerende raambekleding te halen, delen we nog enkele praktische tips.
 

1. Goede aansluiting rondom het raam

Let op dat je gordijnen goed aansluiten. Het liefst wil je geen kieren bij het plafond, de vloer en de muur. Zo voorkom je dat kou alsnog langs het gordijn naar binnen komt. Een plisségordijn of rolgordijn op maat is hiervoor perfect. 
 

2. Houd de verwarming vrij

Als je radiatoren onder je raam hebt staan, zijn gordijnen niet de beste keuze. Als je gordijnen ervoor hangen, zal de ruimte achter het gordijn namelijk verwarmd worden in plaats van je leefruimte.
 

3. Extra isolatie door te combineren

Door twee soorten gordijnen te combineren, creëer je een extra luchtlaag (zoals bij dubbelglas en dubbel plissé) én heb je bij elkaar opgeteld een nog dikkere laag stof. Kies bijvoorbeeld voor een isolerend rolgordijn en hang daar nog een normaal gordijn voor.
 

Laat je inspireren!

Na het lezen van dit artikel weet je welke gordijnen het best isoleren. Heb je meer hulp of inspiratie nodig? Bij De Bossche Tapijtschuur in Den Bosch vind je een eindeloze hoeveelheid aan stoffen, kleuren en materialen. In onze showroom van ruim 1500 m² helpen we je graag om de beste isolerende gordijnen te vinden!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs