Inspiratie: 8x raamdecoratie ideeën voor verschillende ruimtes

Inspiratie: 8x raamdecoratie ideeën voor verschillende ruimtes

16 december 2019
Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van raamdecoratie. Ben je op zoek naar ideeën voor jouw woning? In dit artikel doe je inspiratie op aan de hand van acht populaire mogelijkheden. Vind de perfecte raamdecoratie voor elke ruimte in huis!

1. Gordijnen

Laten we bij de bekendste vorm van raamdecoratie beginnen: gordijnen. Gordijnen zijn in tal van kleuren, patronen en materialen beschikbaar. Over een roede schuif je ze gemakkelijk horizontaal open en dicht. 
 Raamdecoratie idee: gordijnen
Is het voor jou belangrijk om warmte binnen te houden en licht en inkijk tegen te gaan? Kies dan voor dikke zware gordijnen. Wel privacy, maar ook lichtdoorlatend? Ga dan voor lichte inbetween gordijnen.
Inbetween gordijnen
Door de verschillende plooien, kun je grote veranderingen in de uitstraling van het gordijn creëren.
 
Enkele plooi - voor een strakke uitstraling. Dubbele plooi - voor een rijke en klassieke look

 
Of kies voor een trendy waveplooi.
waveplooi
Tip: Op zoek naar inspiratie voor de slaapkamer? Lees dan onze artikel ‘Gordijnen voor de slaapkamer kiezen? 8 handige tips’

2. Rolgordijnen

Rolgordijnen plaats je in of over het kozijn. Met behulp van een koord of touwtje rol je de raamdecoratie omhoog of omlaag. Zo bepaal je zelf de mate van licht en privacy die jij wenst.
Raamdecoratie inspiratie: Rolgordijn
Een populaire variant is het duo rolgordijn. Brede horizontale banen schuiven over elkaar heen in plaats van het oprollen in zijn geheel.
Duo rolgordijn

3. Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn gebaseerd op hetzelfde principe als het rolgordijn. Wanneer je aan het touw of koord trekt rolt deze echter niet op, maar vouwt zich uit. Je kunt een vouwgordijn herkennen aan de horizontale plooien.
Raamdecoratie ideeen: Vouwgordijn

4. Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn gemaakt uit één laag stof, dat zichzelf opvouwt als een harmonica wanneer je het optrekt met een koord. Plisségordijnen zijn erg licht, wat ze makkelijk te bedienen maakt.
Plissé gordijn
Plisségordijnen zijn ook beschikbaar als top-down/bottom-up variant. Dit betekent dat je het zowel van onder naar boven als van boven naar onder kunt opvouwen. Zo heb je meer controle over de lichtinval dan bijvoorbeeld een rolgordijn.

Top/down bottom/up Plisse

5. Iso Plissé®

Een Iso Plissé® lijkt op een plisségordijn, maar bestaat uit twee lagen stof. Hierdoor zijn ze wat zwaarder, maar laten ze minder licht door en hebben ze een betere isolerende werking.
Raamdecoratie idee: Duette

6. Jaloezieën

Jaloezieën bestaan uit solide latjes van hout, aluminium of pvc die kantelen wanneer je aan een touw of koord trekt. Ook is het mogelijk om de jaloezieën op te laten of te laten zakken, zoals bij een rolgordijn.
 
Jaloezieën hebben een tijdloos karakter en zijn gemakkelijk af te stoffen en schoon te maken. Samen met de vele vormen van configuratie, maakt dit de jaloezieën een populaire keuze voor vrijwel elke ruimte.
Jaloezieen

7. Shutters

Shutters zijn houten frames met kantelbare houten latjes die je voor een raam of deur plaatst. Je kunt ze open en dichtslaan en de latjes kunnen kantelen, zoals bij jaloezieën. Shutters zijn echte blikvangers en zijn een sfeervolle toevoeging aan het interieur.
Shutters

8. Verticale lamellen

Verticale lamellen zijn gemaakt van stof of kunststof en kunnen, net als jaloezieën, kantelen om zonlicht en inkijk binnen te laten. Het verschil is dat verticale lamellen (zoals de naam wellicht al doet vermoeden) verticaal kantelen in plaats van horizontaal.
 
Daarnaast zakken ze niet naar beneden of boven, maar naar links of naar rechts zoals ook gordijnen dat doen. Het is mogelijk om de lamellen in het midden te laten sluiten of uit een stuk te maken.
verticale lamellen

Inspiratie opdoen bij De Bossche Tapijtschuur

Nu je kennis hebt gemaakt met verschillende ideeën op het gebied van raamdecoratie, zul je gemakkelijker de juiste keuze kunnen maken voor jouw woning of ruimte. Maar raamdecoratie kiezen doe je niet alleen online. Dat moet je ervaren, aanraken en met je eigen ogen zien... 
 
Kom langs in onze showroom van ruim 1500m2 en laat je inspireren! Onze winkel in Den Bosch is geopend van maandag t/m zaterdag. Parkeren kan voor de deur!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs