In 5 stappen de juiste gordijnen kiezen voor elke ruimte

In 5 stappen de juiste gordijnen kiezen voor elke ruimte

22 oktober 2023
Gordijnen zijn nog altijd de populairste soort raamdecoratie. Ze laten licht buiten, zorgen voor privacy en kunnen een leuke touch geven aan je interieur. Maar hoe kies je de juiste gordijnen voor jouw ruimte? In 4 stappen leggen we uit hoe jij de beste keuze maakt.
 

Stap 1: Functie bepalen

Gordijnen zijn niet alleen prettig om naar te kijken, maar ook functioneel. Laten we eerst eens naar verschillende ruimten kijken en de gordijnen die hier het beste bij passen.
 
 • De belangrijkste functie van de slaapkamer is dat je er lekker kan slapen. Het is dan handig als het lekker donker is. Daarom kies je in deze ruimte voor dikke verduisterende gordijnen.
 • In de woonkamer of werkkamer vind je het misschien wel prettig als er wat meer licht binnenkomt. Om toch privacy te houden kan je dan kiezen voor dunne inbetween gordijnen. Is je huis slecht geïsoleerd? Dan kan je ook hier beter voor gordijnen met een dikke stof kiezen. Die hebben een isolerende werking en houden de kou buiten.
 • Heb je een raam in de buurt van je fornuis? In verband met spetteren van vet en vocht is in de keuken een andere vorm van raamdecoratie dan wellicht verstandiger. 
gordijnen kiezen in de ruimte

Stap 2: Stof kiezen

Nu je weet welke soort gordijnen het beste bij jouw ruimte passen, kan je je toeleggen op de stof. Ook hier zijn verschillende keuzes in te maken. We leggen kort de belangrijkste eigenschappen uit van verschillende stoffen.
 
 • Katoen: Natuurlijk en sterk materiaal. Gemakkelijk te onderhouden: ze mogen in de wasmachine, maar laten daarbij vaak kreukels achter. Om dat op te lossen kan je ze gelukkig wel gewoon strijken. Let op dat donkere en felle kleuren kunnen verkleuren in de felle zon.
 • Polyester: Synthetische stof. Wat lichter in gewicht, maar slijtvast en gemakkelijk te onderhouden. Kan ook gewassen worden in de wasmachine. Verkleurt niet snel in de zon.
 • Linnen: Unieke, natuurlijke uitstraling die goed matcht bij landelijke interieurs. Mogen gewassen worden in de wasmachine. Let op dat donkere en felle kleuren kunnen verkleuren in de felle zon.
 • Viscose: Zachte stof en een luxe uitstraling met een mooie glans. Minder onderhoudsvriendelijk, omdat ze niet zomaar in de wasmachine mogen.
 • Polyacryl: Warme en zachte stof, maar toch licht in gewicht. Kan goed tegen zonlicht, maar mag ook niet zomaar in de wasmachine.
gordijn stof kiezen

Stap 3: Kleur of patroon kiezen

Stof en dikte bepalen voor een deel de uitstraling. Maar niets springt zo in het oog als de kleur van een gordijn. Of het patroon natuurlijk. Belangrijk is dat je gordijnen goed aansluiten bij de rest van je interieur. Daar kan je drie combinaties voor gebruiken.
 
 • Ton sur ton: Tinten binnen dezelfde kleursoort, maar met een andere hoeveelheid wit. Wit, lichtblauw en donkerblauw zijn bijvoorbeeld ton sur ton tinten binnen de kleursoort blauw.
 • Contrasterende kleuren: Kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Een gele muur met blauwe gordijnen bijvoorbeeld, of een groene muur met roze gordijnen. Deze kleuren hoeven natuurlijk niet altijd ‘te schreeuwen’. Een lichte mintgroene kleur muur kan erg rustgevend aanvoelen in combinatie met lichtroze gordijnen.
 • Harmonieuze kleuren: Kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Zoals geel en groen of oranje en rood. Om het niet té bont te maken, wordt geadviseerd om in de rest van het interieur vooral met wit en grijstinten te werken. 
kleur van gordijnen kiezen

Stap 4: Rails of roede

Hoe ga je de gordijnen ophangen? Kies je voor een rails of voor een roede? Een roede is een gordijnstang gemaakt van hout of metaal. Ze rusten op een haak, die wordt vastgemaakt aan het plafond. Er is dus altijd een kier van licht aanwezig. Dat maakt de roede minder ideaal voor de slaapkamer.
 
Bij een rails zit het gordijn strak tegen het plafond. De rails is daarbij niet zichtbaar. Dat geeft een wat zakelijker en minder speelse uitstraling.
rails of roede kiezen

Stap 5: Plooi kiezen

Tot slot moet je nog een plooi kiezen. Daarmee bepaal je vooral de uitstraling, al draagt het ook bij aan geluidsdemping. Hoe meer plooien, hoe meer demping. Woon je aan een drukke straat met slechte isolatie? Kies dan voor meer plooien!
 
Wil je graag een strakke uitstraling? Dan kun je het beste gaan voor een enkele plooi. Deze plooi is handig voor gordijnen die maximaal 180 cm hoog zijn, zodat het over de hele lengte te zien is. Hoe hoger het gordijn, hoe meer plooien er nodig zijn om de stof mooi te laten hangen.
 
Een dubbele plooi zorgt juist voor een rijke en klassieke look in je kamer. Het gordijn hangt hiermee voller en heeft diepere plooien. Let wel op dat je met meer plooien meer stof nodig hebt.
plooien kiezen in gordijnen
En dan is er nog de waveplooi. Helemaal hip! Deze plooi wordt gecreëerd met een speciale gordijnband voorzien van ‘schelphaakjes’ en kan op een rails gehangen worden. Zo hangt hij golvend met diepe plooien voor je raam. Dit geeft een rijke uitstraling.
waveplooi

Laat je inspireren!

Na het lezen van dit artikel heb je een beter beeld van de mogelijkheden rondom het kiezen van gordijnen. Meer hulp of inspiratie nodig? Bij De Bossche Tapijtschuur in Den Bosch vind je een eindeloze hoeveelheid aan stoffen, kleuren en materialen. In onze showroom van ruim 1500 m² helpen we je graag om jouw perfecte gordijn te vinden. 
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs