Gordijnen voor de slaapkamer kiezen? 8 handige tips

Gordijnen voor de slaapkamer kiezen? 8 handige tips

24 september 2019
Uitgerust wakker worden in een heerlijke slaapkamer. Wie wil dat nou niet? Zet de sfeer met prachtige gordijnen en wordt verliefd op jouw slaapkamer. Het is natuurlijk moeilijk om tussen alle mogelijkheden iets passends te vinden. Maar met deze acht handige tips zul jij de perfecte gordijnen voor jouw slaapkamer kiezen!

Gordijnen voor de slaapkamer kiezen

Waar de woonkamer een plek is voor iedereen, is de slaapkamer jouw ruimte. Je komt er tot rust, denkt over alles na, maakt ruzie en wordt weer verliefd. Met gordijnen kun je je even afsluiten van de buitenwereld. Naast privacy is ook verduistering belangrijk voor een goede nachtrust. Met onderstaande tips maak je gegarandeerd de juiste keuze.

Tip #1: Verduisterende stof

Een donkere kamer is het best voor ons lichaam. Hoe donkerder je kamer, hoe gezonder. Je lichaam is namelijk gevoelig voor licht en donker, en te veel licht kan zorgen voor slapeloosheid. Wanneer het donker wordt, maakt het lichaam melatonine aan - een stofje waardoor je je moe voelt. Heb je veel ramen of komt er veel licht binnen in je kamer? Dan kun je dus het best kiezen voor een goede verduisterende stof.
Verduisterende stof gordijnen slaapkamer kiezen

Tip #2: Juiste stijl en stof combineren

Niet elke stijl en stof matchen met elkaar. Wat voor een uitstraling wil je dat je kamer geeft? Als het antwoord is ‘gezelligheid, warmte en een gevoel van buiten’, dan kun je het beste gaan voor een landelijk interieur. De kleuren zijn rustig en er wordt veelal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Hierdoor gaat de blik uit naar de details. Een leuke combinatie is om voor structuur in de stof van de gordijnen te kiezen.
 
Een Scandinavisch interieur is daartegenover natuurlijk, simpel en geeft een moderne uitstraling. Met lichte en natuurlijke kleuren ga je helemaal back to basic. Maak gebruik van witte, egale gordijnen voor de perfecte combinatie.
 
Zo is er met elke woonstijl een mooie combinatie te maken. Ga op onderzoek uit en ontdek wat past.

Tip #3: Juiste kleuren kiezen

De kleuren van je gordijnen moeten wel passen bij de rest van het interieur. Een rustige uitstraling zorgt ook voor een kalme sfeer. Laat fellere tinten achterwege en kies voor een rustig kleurenpalet. Rood en geel zorgen ervoor dat je hersenen actief blijven en kunnen zelfs stress opwekken. Kies daarom bijvoorbeeld liever voor blauw of groen tinten.
 
Toch kleur in je kamer? Focus dan op enkel op de details. 
 
Om zeker te weten of de kleuren matchen, kun je een moodboard maken. Zo zie je in een oogopslag of alles wel echt zo mooi bij elkaar past.
Lichte slaapkamer gordijnen kiezen

Tip #4: Rails in plaats van roede

Ga je voor een rails of voor een roede? Een roede is een gordijnstang gemaakt van hout of metaal. Ze rusten op een haak, die wordt vastgemaakt aan het plafond. Er is dus altijd een kier van licht aanwezig. 
 
Een betere keuze is daarom een rails. Je gordijn zit hiermee strak tegen het plafond en zorgt ervoor dat de rails niet zichtbaar is. Wil je een goed verduisterde kamer? Ga dan voor een rails!

Tip #5: Dubbele of enkele plooi?

Een plooi kan veel bijdragen aan de uitstraling van je slaapkamer. Daarnaast dempt het ook geluid! Geluidsgolven breken namelijk door de plooien. Dus hoe meer plooien, hoe meer demping.
 
Wil je graag een strakke uitstraling? Dan kun je het beste gaan voor een enkele plooi. Deze plooi is handig voor gordijnen die maximaal 180 cm hoog zijn, zodat het over de hele lengte te zien is. Hoe hoger het gordijn, hoe meer plooien er nodig zijn om de stof mooi te laten hangen.

Een dubbele plooi zorgt juist voor een rijke en klassieke look in je kamer. Het gordijn hangt hiermee voller en heeft diepere plooien.

Tip #6 Of kies voor een trendy waveplooi!

Erg populair in 2019: de waveplooi. Deze plooi wordt gecreëerd met een speciale gordijnband voorzien van ‘schelphaakjes’ en kan op een rails gehangen worden. Zo hangt hij golvend met diepe plooien voor je raam. Dit geeft een rijke uitstraling.
waveplooi

Tip #7: Het mag een centimetertje meer zijn

Bij het opmeten van je gordijnen, kun je het beste zowel in de breedte als in de lengte een centimeter erbij doen. Met meer stof kunnen de gordijnen mooi overlappen waardoor er geen kier in het midden ontstaat die licht doorlaat. Om dezelfde reden is het voor de lengte ook prettiger dat je gordijn de grond raakt.

Tip #8: Overweeg alternatieven

Behalve deze traditionele gordijnen zijn er nog veel meer mogelijkheden om je kamer mooi aan te vullen. Denk aan rolgordijnen, plissé, vouwgordijnen en jaloezieën. Plissé en jaloezieën geven je privacy, rol- en vouwgordijnen zorgen daarbij ook voor een perfect verduisterde kamer.
Gordijnen slaapkamer kiezen: alternatieven

De beste slaapkamer gordijnen

Met deze tips kom je hopelijk al wat verder om tot een goede keuze voor slaapkamer gordijnen. Kom langs in de winkel voor vrijblijvend advies of bekijk ons aanbod online. Wij helpen je graag verder!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs