Gordijnen voor de woonkamer kiezen: 5 praktische tips

Gordijnen voor de woonkamer kiezen: 5 praktische tips

11 juni 2023
De woonkamer is de centrale ruimte in huis waar je gezellig samenkomt met de rest van je gezin. Belangrijke punten voor deze ruimte zijn licht, sfeer en privacy. En alle drie kun je perfect verkrijgen door de juiste gordijnen in de woonkamer te kiezen!

De juiste gordijnen in de woonkamer

De woonkamer is een plek waar volop geleefd wordt. Het is de plek waar je gezellig met het hele gezin bij elkaar komt, met visite kletst of lekker een film kijkt met je partner. Overdag zoek je naar licht, terwijl je 's avonds liever privacy hebt. Daarvoor zijn gordijnen de juiste oplossing. Met deze vijf tips zul je een heel eind komen om de juiste keuze te maken.

Tip 1: Kies de juiste kleuren

Gordijnen zijn, net als planten bijvoorbeeld, een detail in de achtergrond die de sfeer neerzetten voor het geheel. Kies daardoor een rustige kleur die goed aansluit bij de muur, vloer of raamkozijnen en/of ongeveer dezelfde kleur heeft. 
 
Je kunt je er ook voor kiezen om je gordijnen juist de show te laten stelen. De woonkamer krijgt een levendige sfeer met felle kleuren. Pak één opvallende kleur uit je woonkamer (bijvoorbeeld als je een gele bank hebt) en match je gordijnen in dezelfde kleur.

Woonkamer gordijnen kleur kiezen

Tip 2: Kies de juiste lengte

De sfeer in de ruimte kun je niet alleen bepalen met de kleur van je gordijnen. De lengte brengt ook een bepaald gevoel met zich mee. 
 
Lange gordijnen hebben een luxe uitstraling. De elegante raamdecoratie zorgt ervoor dat de ruimte groter en hoger lijkt, en zouden met isolerende gordijnen zelfs warmte binnen kunnen houden.
 
Een knusse sfeer in huis creëer je door de gordijnen juist even groot te maken als het raam zelf. Zo krijg je een bioscoop idee. Door aparte accenten toe te voegen, kun je er helemaal voor zorgen dat de gordijnen opvallen.

Woonkamer lange gordijnen kiezen

Tip 3: Combineer met vloerkleed

Vloerkleden en gordijnen zijn twee elementen waar je creatief mee kunt combineren. Een leuke optie is om je gordijnen dezelfde kleur of stof te geven als het vloerkleed. 
 
Door bijvoorbeeld witte gordijnen te laten matchen met je witte vloerkleed, kun je eenheid creëren. Met dit idee kun je je gordijnen ook een stoerder patroon geven. Bekijk onze vloerkleden voor inspiratie!

Vloerkleed en gordijnen combineren woonkamer

Tip 4: Meer licht met inbetween gordijnen

Voor de slaapkamer zoek je mogelijk naar dikke gordijnen die het lekker donker houden. In de woonkamer is het fijn om wel lichtinval te krijgen, maar ook wat privacy te hebben. Met een inbetween gordijn heb je the best of both worlds.
 

Inbetween gordijnen hebben een transparante stof met een dikkere weving, waardoor de stof voller wordt. Je kunt zo wel naar buiten kijken, maar niet naar binnen. De stof zorgt voor genoeg lichtinval, waardoor ze een perfecte oplossing voor in de woonkamer kunnen zijn. 
 
Iets voor jou? Bekijk dan eens onze inbetween gordijnen collectie!

Inbetween gordijnen kiezen

Tip 5: Bekijk alternatieven

Er zijn veel meer mogelijkheden dan alleen gordijnen. Denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen, plissé gordijnen en meer. Elk is net wat anders maar geven wel de mogelijkheid om zelf de lichtinval te bepalen.
 
Plissé, rol- en gewone gordijnen zijn een geschikte oplossing voor grote en kleine ramen. Daarnaast kunnen ze ook vastgezet worden aan draai- of kiepramen. 
 
Een andere mogelijkheid zijn jaloezieën en vouwgordijnen. Deze zijn echter niet beschikbaar voor alle soorten ramen. 

Gordijn alternatief

Kom langs in de showroom!

Aan de hand van bovenstaande tips al een idee welke gordijnen in jouw woonkamer het meest geschikt zijn? Voor meer inspiratie kun je kijken op de website of langskomen in onze showroom in Den Bosch. Daar kun je uitgebreid kijken naar alle mogelijkheden. Wij helpen je graag!
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs