Welke soorten gordijnen en raamdecoratie zijn er allemaal?

Welke soorten gordijnen en raamdecoratie zijn er allemaal?

19 februari 2021
Van plan om nieuwe gordijnen te kopen? Om een bewuste keuze te maken, wil je natuurlijk eerst weten wat voor soorten gordijnen er allemaal zijn naast de standaard stoffen doeken. In dit artikel zetten we tien verschillende soorten raamdecoratie op een rij!

1. Klassieke gordijnen

Dit type gordijn is bij iedereen wel bekend. De klassieke gordijnen bestaan uit grote lappen stof die aan een horizontale roede worden bevestigd. Ze bestaan in allerlei verschillende kleuren, patronen, maten en diktes. Door de veelzijdigheid zijn klassieke gordijnen een populaire keuze in zowel de woonkamer als slaapkamer.
 
Lees ook: Zo kies je de juiste kleur gordijnen
klassieke gordijnen

2. Inbetween gordijnen

Inbetween betekent ‘tussenin’. Inbetween gordijnen zitten wat dikte betreft namelijk tussen normale gordijnen en vitrage in. Ze zijn dik genoeg om inkijk van buiten te voorkomen, maar dun genoeg om lekker veel zonlicht binnen te laten. Ideaal voor een heerlijke lichte woonkamer!
inbetween gordijnen

3. Rolgordijnen

Rolgordijnen sluit je door ze naar beneden te rollen. Zo bepaal je zelf hoeveel licht en inkijk je binnenlaat. Je hebt de keuze uit verschillende soorten: transparant, lichtdoorlatend of verduisterend. Ze zijn populair in de keuken, vanwege de beperkte ruimte die dit soort gordijnen innemen.
 
De meeste rolgordijnen open en sluit je handmatig met een ketting of koord, maar bij de Bossche Tapijtschuur kun je ook kiezen voor een elektrische afstandsbediening. Wel zo makkelijk!
rolgordijn

4. Duo rolgordijnen

Een variatie op het standaard rolgordijn is het duo rolgordijn. Deze soort gordijnen bestaan uit twee stukken stof die langs elkaar heen bewegen. De één is verduisterend en de ander is transparant. Zo kun je gedurende de dag eenvoudig schakelen tussen weinig en veel zonlicht en inkijk.
duo rolgordijn

5. Vouwgordijnen

Ook vouwgordijnen open je door ze van boven naar beneden te bewegen. Maar, zoals de naam al een beetje weggeeft, vouw je dit type gordijnen in plaats van dat je ze oprolt. Door de rechte banen geeft dit een eigen look. Ook vouwgordijnen kunnen bij de Bossche Tapijtschuur geleverd worden met een elektrische afstandsbediening. 
vouwgordijn

6. Plissé gordijnen

Plissé gordijnen zijn gemaakt van één stuk stof en vouw je horizontaal open en dicht. bij het optrekken vouwt de stof zich als een harmonica dicht. Omdat plissé gordijnen uit één stof bestaan zijn ze niet zwaar en laten ze licht door. Bediening kan met een greep of door middel van een koord.
 
Verder zijn er twee systemen: 
 
  • Top-down: openen en sluiten van boven naar beneden
  • Top-down/bottom-up: openen en sluiten van boven naar beneden, maar ook andersom
plise gordijn

7. Iso Plissé® gordijnen

Iso Plissé® gordijnen lijken sterk op plissé gordijnen. Het grote verschil is dat ze uit twee stukken stof bestaan. Hierdoor ontstaat een honingraatstructuur en kan het koord worden weggewerkt tussen de twee stoffen. Ook zijn ze over het algemeen meer verduisterend.
duette gordijn

8. Jaloezieën

Jaloezieën zijn horizontale stroken gemaakt van aluminium of pvc. Je opent en sluit ze met een koord en je kan spelen met de lichtinval door de hoek van de plankjes te wijzigen met een tweede koord. Luxaflex is het bekendste merk jaloezieën. Daarom worden ze in de volksmond ook wel luxaflex genoemd.
 
Ze zijn wat makkelijker schoon te maken dan andere soorten gordijnen en daarom vooral populair in keukens waar het fornuis aan de raamzijde staat. Maar ook in de woonkamer en andere ruimtes is het een veelgekozen soort raamdecoratie. 
jaloezieën

9. Houten jaloezieën

Deze jaloezieën zijn gemaakt van houten plankjes. Houten jaloezieën zijn wat minder bestand tegen water dan normale jaloezieën, waardoor ze niet zo geschikt zijn in de keuken of in de badkamer. In een landelijke of bohemian inrichting met veel houten elementen komen houten jaloezieën erg goed tot hun recht.
houten jaloezieën

10. Verticale lamellen

Lamellen worden ook wel verticale jaloezieën genoemd. Ze hangen net als een klassiek gordijn aan een rails en gaan horizontaal open en dicht. Maar, net als bij jaloezieën, kun je ook de panelen draaien waardoor je kunt spelen met lichtinval.

Welk type raamdecoratie moet ik kiezen?

Er bestaan veel verschillende soorten gordijnen en raamdecoratie. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Ben je benieuwd welke soort het best passen bij jouw woonwensen en -smaak? Kom dan langs bij De Bossche Tapijtschuur! In onze gigantische showroom kun je alle verschillende soorten gordijnen vergelijken en helpen onze adviseurs je graag de juiste keuze te maken.
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs